top of page
JulieogAndreas_glimt_0003_1.jpg

Planlægning 
bryllupsreportage

Planlægning

Jeg kan nærmest høre jer tænke det: "jess, vi har valgt dig fordi det er uopstillet og dokumentarisk, hvorfor skal vi så planlæge så mange detaljer?"

Det virke også lidt tidsgeneral agtigt når jeg kommer med alle mine spørgsmål. I mit privatliv er jeg mere kaos typen og tage det som de komme, men min erfaring har lært mig, at det endelig er en god ide som brudepar at have tænkt nogle ting igennem på forhånd, særlig hvis der er et "stramt" tidsplan. Jeg tænke hele tiden forud, så jeg kan være det rigtige sted på det rigtige øjeblik og med det rigtige udstyr. Til at kunne arbejde bedst dokumentarisk og indfange stemningen omkring jer, er det en fordel at jeg kender planen til nøgle øjeblikker og jeres forventninger. For netop forventnigner er så forskellige, hvor nogle ønske nærmest 100% dokumentarisk, er der andre som a lige ved også gerne vil have eg. et familieportræt. Mange opleve det som en hjælp til at tage stilling til bestemte ting inden dagen, så de slippe for at tage beslutninger på selve dagen. Hvad I vælge til og fra, er helt op til jer; det er jeres dag!

På selve dagen, følge jeg forløbet af dagen; det er ikke mig der holde jer til jeres tidsplan.

Så, hvad er det jeg kommer til at spørge jer om og at tage stilling til? Alt vi vil drøfte og samle i et word dokument ca. en månede før jeres bryllup.

Here we go:

Portrætter

Nogle ønsker ingen portrætter, andre ønsker en god variation og god tid. Ønskes der portrætter må der afsættes mellem 20 minutter og op til en time, afhænglig af jeres ønsker og lokationens muligheder. Indtænk eventuel transporttid. Generelt har vi brug for områder hvor der også kan findes skygge, så vi kan variere mellem fuldt sol og skygge. Tænk også nogle back-up løsninger hvis det regne.

Det er lidt forskellig hvornår portrætter tages, nogle gøre det lige efter vielsen, andre efter receptionen mm. 

 

Nogle ønske også et portræt billede ind i kirken, efter vielsen. Det skal helst være før eventuelt riskast (kirketjener vil være jer taknamlig). 

Portræt med børn

Det er sjældent at der er tid til en normalt familiefotografering af en times varighed, hvor fotografen få god tid til at danne en relation med børnerne. Men selvfølgelig lave jeg gerne nogle fællesbilleder af jer med børnerne! Det vare som regel max. 15 minutter og er på børnernes premisse. Husk at det også er en stor dag for dem, med rigtig mange indtryk. Vi kan tage et fællesbillede lige foran kirken, hvis det er det tiden tillade og I tror jeres børn er ok med at mange mennesker kigge på. Skal det være med lidt mere tid (ca. 15 minutter), så anbefale jeg at gøre det lidt væk fra gæsterne. Eventuelt lige inden vi lave jeres parbilleder. Medbring en ledsager, som kan tage børnerne med væk når vi fortsætte og som har en god relation til dem så ham/hun kan hjælpe med at fange deres opmærksomhed. Det kan også være ved receptionen, husk dog at nogle børn har det med at smidde deres fine tøj af ret hurtigt :-)

Sæbebobler! Medbring dem endelig, det er ofte en stor hit hos de små.

Familieportrætter

Det er en rigtig god ide at tænke på forhånd om man ønske de klassiske familieportrætter med nærmeste familien og/eller vennegruppen. Ønske I det, sætte vi tid af til det i jeres tidsplan. Det der tage længst tid, er at samle folk :-) Derfor anbefale jeg at planlægge det på et øjeblik hvor der er skift og folk er samlet, for eksempel lige inden i gå til bords, i forbindelse med gruppebilledet mm. . Skriv en liste med de sammenstillinger I ønske, og giv den før brylluppet til mig. Og fortæl de involverede hvornår de forventes at være hvor til disse billeder; slå dig gerne sammen med toastmaster til at koordinere.

Ønske I ikke familieportrætter, så være forberedt på at der kan komme forespørgsel om fra familien / gæster. Fortæl dem eventuelt på forhånd at I ikke ønske disse billeder, eller et begrænset antal. 

Ombestemme I jer til familieportrætter a lige ved på selve dagen, tage jeg dem selvfølgelig gerne! 

 

Oftes tage det længre når det er spontant, end når det er planlagt på forhånd. 

Kongebilledet

Det store fællesbillede med alle gæster. Det er helt op til jer om vi lave det eller ej. Hvis I vælge at få det, så sæt ca. 15 minutter af. Igen, er det at samle folk det som tage længst tid :-) Planlæg det på et tidspunkt hvor der er skift i sceance og hvor folk naturlig er samlet, eg. lige før/efter reception, lige inden I gå til bords, mm.. Når I eller toastmaster (eller enda eventuelt præsten/ceremonimestren) give velkomsttale, kan I annoncere hvor og hvornår det billede tages til gæsterne. Det bedste resultat få jeg når I og gæsterne kan stå på en trappe eller skråning eller når jeg kan komme op i højden, og helst udenfor. Nogle feststeder har en trappe, balkon eller stig til rådighed, spørg dem endelig på forhånd. Hvis indenfor, skal jeg vide det på forhånd med hensyn til lys! 

 

Overvejelse

Vælge I mange portrætter, familiebilleder, parbilleder og gruppebillede; så være klar over at det tage tid fra stemningsbillederne / reportage. Så find den balance der matche jeres forventninger og hvad I vægte højt.

 

Er I over 100 gæster, så overvej at booke ekstra fotograf. Jeg har skønne samarbejdspartnere jeg kan booke ind som freelancer.

Kage

 

Det eneste jeg behøve at vide er om I planlæge en klassisk kageskæring eller ej, og hvornår.

Shotlist

En detaljeret liste/pinterestboard af billeder som jeg få stukket i hænderne? Det vil tage meget af mit fokus og nærvær til en skøn reportage, at bekymre mig om en lang fastlåst liste. Jeg indfange øjeblikker på bedste vis, ud fra min erfaring, lokationens og situationens muligheder og med en fotojournalistisk tilgang.

 

Så jeg stoppe jer ikke / ekstrem sjældent op til et bestemt billede. Jeg vil have at I kan minde følelser, latteren og kærligheden fra dagen.

Tage jeg så ikke detaljebilleder? Jo da, jeg forsøge altid at lave nogle detaljebilleder af festlokalen, bordpynt, kagen, mm. hvis tiden tillade det. Men min højeste prioritet vil altid være stemningsbilleder med gæster og spontane øjeblikker! Er det mega vigtigt, eller overhoved ikke, med detaljebilleder, så sige det gerne på forhånd. Ok - to billeder spørge jeg efter om I ønske det: detaljebillede af brudebukket og/eller ringer. Ønske disse, laves de samtidig med portrætter.

Kast af brudebukket

Det er meget forskellig om bruden kaste med buketten eller ej. Og lige så forskellig er det med tidspunktet.  Nogle gøre det i dagslys ved for eksempel receptionen, hvor andre vente til efter brudevalsen (lige efter eller efter nogle numre). 

Brudevals

Det eneste som jeg gerne skal vide er hvor I danse den :-) Indenfor, udenfor, ... ? Skal der ryddes border/lave dansegulv inden?

Ekstra praktiske tips

Børn der gå med op på kirkegulvet.

 

Er de ledsaget af andre voksner og gå foran, er det en god ide at du som brude vente til de er mindst halvvejs (store kirke) eller har indtaget deres plads. Ellers riskere du at de voksner tage udsynet af dig til billederne. Nogle vælge at børn gå først, andre vælge at de følge efter eller sammen med dig.

Selve vielsen.

 

Spørg selve præsten omkring fotografering under vielsen. 

Kysset :-) Det er ikke altid der er "kysset" ved danske kirkelige vielser. Men er det det, er det bedst at brudens far / ledsager sidde på en stol og ikke lige beslutte i det øjeblik at skifte stol til den anden side. 

Hvis forloveren har ringerne. Vent ved at give hinanden ringerne, indtil forloveren har taget plads igen/ikke stå foran jer mere.

I kirken (hvor jeg ofte er mere begrænset i min bevægelsesmuligheder) er det en god ide at dreje jer til hinanden under vielsen, så I ikke stå med ryggen til.

Ved kirkebryllup lægge bruden som regel spontant sin bukket på stolen eller gulvet, men ved ceremonier hvor parret stå op fra starten er det ikke en naturlig proces. Overvej at lægge buketten / give den til en anden når I skal udvæksle ringer, så buketten ikke tage synet af at give ringerne på. 

Festen

Er jeg også med til festen, så giv besked om det på forhånd til køkken så de kan sørge for en "musikertallerken" til mig. Bedst er at jeg få den samtidig med at I har jeres hovedret. Jeg har brug for et sted med stikkontakt.

Jeg tage ikke billeder af selve spisning (meget sjældent). Dels fordi det ikke er rart at blive fotograferet når man putte mad i munden, og dels fordi det ikke er pænt til billederne.

Forberedelse

Ønsker I også billeder af stemningen under forberedelsen, så kan jeg som regel kun være hos én af jer med mindre I har booket to fotografer. Som regel er jeg med i ca. halv anden - to timer. Om jeg kan når at fotografere at du tage kjolen på, er afhænglig af hvor længe du vente med det og hvor længe der er til kirken. Jeg ankomme gerne ved kirken / vielses lokation en halv time på forhånd.

Yes! Jeg ved det, det er mange ting at tage stilling til! Og er I i tvivl under jeres planlægning, så hiv endelig fat i mig, så hjælpe jeg gerne. Når I har taget stilling på forhånd til alle disse detaljer, så er der en del mindre ting at tænke på for jer på dagen, og jeg er bedst forberedt på at være i nuet og fange de spontane øjeblikker!  Så forsvinde tidsgeneralen, og forstyre jer ikke :-) 

Og være klar til at ikke alt altid gå efter planen. Og det er helt ok!!! Vi tilpasse os alle, og omfavne den lille smule kaos som et bryllup kan medbringe, husk at det vil gøre netop jeres dag helt unik og at I vil smile om det i fremtiden. Nyd dagen, giv slip og have en fest!

bottom of page