top of page
JulieogAndreas_glimt_0003_1.jpg

Planlægning 
bryllupsreportage

SimoneogKasper_1477.jpg

Kaos eller ej

scroll

Hvad du kan forvente

Planlægning

Jeg kan nærmest høre jer tænke det: "jess, vi har valgt dig fordi det er uopstillet og dokumentarisk, hvorfor skal vi så planlæge så mange detaljer?"

I få måske også fornemmelse at jeg er tidsgeneral inden brylluppet, og mega organiseret. Jeg kan fortælle jer, det er jeg normalt langt fra! Men der er så mange bolter i luften på en bryllupsdag, og det er et kæmpe ansvar at kunne levere en fantastisk reportage til jer at jeg er nød til at kender jeres tidsplan sådan ca. på forhånd. Jeg tænke hele tiden forud, så jeg kan være det rigtige sted på det rigtige øjeblik og med det rigtige udstyr. Bliver der kastet brudebukket om natten udenfor, så duer det ikke hvis jeg ikke har lys med. Til at kunne arbejde bedst dokumentarisk, er det bedst jeg kender planen til nøgle øjeblikker. Mange opleve det også som en hjælp til at tage stilling til bestemte ting inden dagen, så de slippe for at tage beslutninger på selve dagen. Det sikre også at der er realistiske forventninger til tidsplanen og ønsker. 

På selve dagen, følge jeg forløbet af dagen; det er ikke mig der holde jer til jeres tidsplan.

Så, hvad er det jeg kommer til at spørge jer om og at tage stilling til når vi lave jeres tidsplan (mellem en månede og en uge før jeres bryllup; ved et møde eller over telefonen) ?

Here we go:

Portrætter

Nogle ønsker ingen portrætter, andre ønsker en god variation og god tid. Ønskes der portrætter må der afsættes mellem 20 minutter og op til en time, afhænglig af jeres ønsker og lokationens muligheder. Indtænk eventuel transporttid. Generelt har vi brug for områder hvor der også kan findes skygge, så vi kan variere mellem fuldt sol og skygge. Tænk også nogle back-up løsninger hvis det regne.

Det er lidt forskellig hvornår portrætter tages, nogle gøre det lige efter vielsen, andre efter receptionen mm. . Jeg har også 

 

I nogle familier og områder er det forventet at tage et parbillede i kirken. Så selvom I ikke har planlagt det, kan der kommer en gæst som stille det som forventet, så ved på forhånd om du vil sige ja eller nej til spørgsmålet. Ønske I det, er det bedst vi ved det på forhånd og gøre det inden riskast (kirketjener og præsten bliver taknemlig for det). Vi drøfte punktet portrætter selvfølgelig sammen. 

Portræt med børn

Det er sjældent at der er tid til en normalt familiefotografering af en times varighed, hvor fotografen få god tid til at danne en relation med børnerne. Men selvfølgelig lave jeg gerne nogle fællesbilleder af jer med børnerne! Det vare som regel max. 15 minutter og er på børnernes premisse. Husk at det også er en stor dag for dem, med rigtig mange indtryk. Vi kan tage et fællesbillede lige foran kirken, hvis det er det tiden tillade og I tror jeres børn er ok med at mange mennesker kigge på. Skal det være med lidt mere tid (ca. 15 minutter), så anbefale jeg at gøre det lidt væk fra gæsterne. Eventuelt lige inden vi lave jeres parbilleder. Medbring en ledsager, som kan tage børnerne med væk når vi fortsætte og som har en god relation til dem så ham/hun kan hjælpe med at fange deres opmærksomhed. Det kan også være ved receptionen, husk dog at nogle børn har det med at smidde deres fine tøj af ret hurtigt :-)

Sæbebobler! Medbring dem endelig, det er ofte en stor hit hos de små.

Familieportrætter

Det er en rigtig god ide at tænke på forhånd om man ønske de klassiske familieportrætter med nærmeste familien og/eller vennegruppen. Ønske I det, sætte vi tid af til det i jeres tidsplan. Det der tage længst tid, er at samle folk :-) Derfor anbefale jeg at planlægge det på et øjeblik hvor der er skift og folk er samlet, for eksempel lige inden i gå til bords, i forbindelse med gruppebilledet mm. . Skriv en liste med de sammenstillinger I ønske, og giv den før brylluppet til mig så vi kan afsætte den nødvendige tid. Og fortæl de involverede hvornår de forventes at være hvor til disse billeder; slå dig gerne sammen med toastmaster til at koordinere.

Ønske I ikke familieportrætter, så være forberedt på at der kan komme "press" på fra familien / gæster. Fortæl dem eventuelt på forhånd at I ikke ønske disse billeder, eller et begrænset antal. Ikke alle kender til dokumentarisk fotografering med fokus på stemning, og har den forestilling af bryllupsfotografering som det opstillede. 

Ombestemme I jer til familieportrætter a lige ved på selve dagen, tage jeg dem selvfølgelig gerne. Men lad det være jeres valg, så I ikke fortryde at der lige pludselig gik meget tid med det i stedet for stemningsbilleder. Oftes tage det længre når det er spontant, end når det er planlagt på forhånd!

Selv anbefale jeg at få taget nogle enkelte med de allernærmeste.

Parbilleder

Parbilleder af alle gæster. Det tage en del tid og koordinering, og vil tage alt for meget af min tid til reportage og øjebliksbilleder. Derfor tage jeg dem ikke, og er jeg måske ikke det bedste match for jer. 

 

En photobooth kan måske være et skønt alternativ?

 

Til gengæld hjælpe jeg gerne med kongebilledet.

Kongebilledet

Det store fællesbillede med alle gæster. Det er helt op til jer om vi lave det eller ej. Hvis I vælge at få det, så sæt ca. 15 minutter af. Igen, er det at samle folk det som tage længst tid :-) Planlæg det på et tidspunkt hvor der er skift i sceance og hvor folk naturlig er samlet, eg. lige før/efter reception, lige inden I gå til bords, mm.. Når I eller toastmaster (eller enda eventuelt præsten/ceremonimestren) give velkomsttale, kan I annoncere hvor og hvornår det billede tages til gæsterne. Det bedste resultat få jeg når jeg kan komme op i højden, og helst udenfor. Nogle feststeder har en trappe, balkon eller stig til rådighed, spørg dem endelig på forhånd. Hvis indenfor, skal jeg vide det på forhånd med hensyn til lys! 

 

Overvejelse

Vælge I mange portrætter, familiebilleder og gruppebillede; så være klar over at det tage tid fra stemningsbillederne / reportage. Så find den balance der matche jeres forventninger og hvad I vægte højt.

Kage

 

Det eneste jeg behøve at vide er om I planlæge en klassisk kageskæring eller ej, og hvornår.

Shotlist

En detaljeret liste af billeder som jeg få stukket i hænderne? Nope, det arbejde jeg ikke med. Jeg ved godt at der eksistere liste til kommende brudepar med "must have" billeder, eller pinterest boards. Men det vil tage alt for meget af mit fokus til en fed reportage at bekymre mig om en fastlåst liste, som vil fratage min kreativitet. Jeg indfange øjeblikker på bedste vis, ud fra min erfaring, lokationens og situationens muligheder og med en fotojournalistisk tilgang. Så jeg stoppe jer ikke / ekstrem sjældent op til et bestemt billede - det vil blive alt for opstillet. Jeg gå ud fra at I stole på min tilgang, ud fra mit portfolio. Jeg bruge heller ikke timevis på detaljebilleder, jeg vil have at I kan minde følelser, latteren og kærligheden fra dagen.

Ok - to billeder spørge jeg efter om I ønske det: detaljebillede af brudebukket og/eller ringer. Ønske disse, laves de samtidig med portrætter.

Tage jeg så ikke detaljebilleder? Jo da, jeg forsøge altid at lave nogle detaljerbilleder af festlokalen, bordpynt, kagen, mm. hvis tiden tillade det. Men min højeste prioritet vil altid være stemningsbilleder med gæster og spontane øjeblikker! Er det mega vigtigt, eller overhoved ikke, med detaljebilleder, så sige det gerne på forhånd. 

Gå til bords

 

Nok mest henvendt til min jyske brudepar :-) Sætte I jer til bords samtidig med gæsterne, eller lave I en entre på musik efter at gæsterne har fundet deres plads?

Kast af brudebukket

Det er meget forskellig om bruden kaste med buketten eller ej. Og lige så forskellig er det med tidspunktet.  Nogle gøre det i dagslys ved for eksempel receptionen, hvor andre vente til efter brudevalsen (lige efter eller efter nogle numre). 

 

Er det om aften, skal jeg lige have mit lys klar. Kaste du indenfor eller udenfor? Hvis udenfor, skal jeg kunne når at flytte lyset fra brudevalsen udenfor.  

Personlig, foretrække jeg det i dagslys. Både fordi det er mindre teknisk planlægning i det, og så man ikke riskere at stanse dansefesten. Mén, det er op til jer, jeg tilpasse mig :-) 

Brudevals

Det eneste som jeg gerne skal vide er hvor I danse den :-) Indenfor, udenfor, ... ? 

Ekstra praktiske tips

Børn der gå med op på kirkegulvet.

 

Er de ledsaget af andre voksner og gå foran, er det en god ide at du som brude vente til de er mindst halvvejs eller har indtaget deres plads. Ellers riskere du at de voksner tage udsynet af dig til billederne. Nogle vælge at børn gå først, andre vælge at de følge efter. 

Selve vielsen.

 

Ved kirkebryllup lægge bruden som regel spontant sin bukket på stolen eller andet, men ved ceremonier hvor parret stå op fra starten er det ikke en naturlig proces. Det er en god ide at lægge buketten / give den til en anden når I skal udvæksle ringer, så buketten ikke tage synet af at give ringerne på. Ja, jeg har prøvet at buketten skifte hånd i allersidste øjeblik, og så er der ikke meget tid for mig at omstille til en anden vinkel.

Kysset :-) Det er ikke altid der er "kysset" ved danske vielser. Men er det det, er det bedst at brudens far / ledsager sidde på en stol og ikke lige beslutte i det øjeblik at skifte stol til den anden side. Tal eventuelt med ham om det på forhånd ;-) 

Hvis forloveren har ringerne. Vent ved at give hinanden ringerne, indtil forloveren har taget plads igen. En sjældent gang er forloveren så medrivet i øjeblikket at han blive stående foran jer, så kameraet og gæsterne ikke kan se udvækslingen. 

Festen

Er jeg også med til festen, så giv besked om det på forhånd til køkken så de kan sørge for en "musikertallerken" til mig. Bedst er at jeg få den samtidig med at I har jeres hovedret. 

Jeg tage ikke billeder af selve spisning (meget sjældent). Dels fordi det ikke er rart at blive fotograferet når man putte mad i munden, og dels fordi det ikke er pænt til billederne.

Forberedelse

Ønsker I også billeder af stemningen under forberedelsen, så kan jeg som regel kun være hos én af jer med mindre I har booket to fotografer. Som regel er jeg med i ca. to timer. Om jeg kan når at fotografere at du tage kjolen på, er afhænglig af hvor længe du vente med det og hvor længe der er til kirken. Jeg ankomme gerne ved kirken / vielses lokation en halv time på forhånd.

Yes! Jeg ved det, det er mange ting at tage stilling til! Og er I i tvivl under jeres planlægning, så hiv endelig fat i mig, så hjælpe jeg gerne med mit input. Når I har taget stilling på forhånd til alle disse detaljer, så er der en del mindre ting at tænke på for jer på dagen og jeg er bedst forberedt på at være i nuet og fange de spontane øjeblikker!  Så forsvinde tidsgeneralen, og forstyre jer ikke :-) 

Og være klar til at ikke alt altid gå efter planen. Og det er helt ok!!! Vi tilpasse os alle, og omfavne den lille smule kaos som et bryllup kan medbringe, husk at det vil gøre netop jeres dag helt unik og at I vil smile om det i fremtiden. Nyd dagen, slip løs og have en fest!

bottom of page